نام رخشاره : راه بازگشت
نام لاتین : the way back
ساخت کشور :آمریکا
بازیگران: جیم استرجس ، کالین فارل ، اد هریس ، سیرشا رونان ، مارک استرانگ ، سباستین اورزندوسکی ، گوستاف اسکارشگورد
کارگردان : پیتر ویر
نویسنده : پیتر ویر و کیث کلارک
ساخت سال : ۲۰۱۰
زمان : ۱۲۰ دم هر بخش
زبان پارسی و پالایه شده ( سانسور )
چکیده
راه بازگشت یک رخشاره نمایشی و پایداری ساخت سال ۲۰۱۰ و به کارگردانی پیتر ویر و نویسندگی ویر و کیث کلارک است. نمایشنامه نیز از کتابی با نام «پیادهروی بس دراز» (۱۹۵۶)، به کلک ( قلم ) اسلاوومیر راویکز، یکی از دربندان جنگی لهستانی در اردوگاه گولاگ شوروی الهام گرفته شدهاست. راه بازگشت درباره گروهی از زندانیانی است که از اردوگاه گولاگ در سخااستان ( سیبری )در خلال جنگ جهانی دوم گریختند. راهی هوشیارانه برای گریز، پیمودن به سوی کرانه خاوری اقیانوس آرام با گذر مسافتی نزدیک ۲۵۰۰ کیلومتر و سوار شدن بر کشتی یا کرجی که شاید پیدا میشد و رسیدن به ژاپن بودهاست، ولی گروه راه جنوب را با گذر کردن ۶۵۰۰ کیلومتر برگزیدند.
در این رخشاره جیم استرجس در نقش یانوش، کالین فارل در نقش والکا، اد هریس در نقش آقای اسمیت، سیرشا رونان در نقش ایرنا، الکساندو پوتوسن در نقش توماس، سباستین اورزندوسکی در نقش کازیک، گوستاف اسکارشگورد در نقش ووس، دراگوس بوچور در نقش زوران، و مارک استرانگ در نقش خانباروف بازیگری میکنند. این رخشاره نامزد دریافت پاداش اسکار بهترین چهرهپردازی و آرایش مو شد.
درباره رخشاره
در سال ۱۹۳۹ یانوش، سربازی لهستانی که در جریان اشغال لهستان از سوی شوروی به بند دشمن درآمده است، به دست افسر ارتش سرخ بازجویی می شود. یانوش در آغاز گناه خود را نپذیرفت؛ پس همسرش را با شکنجه به اتاقش آوردند و او را وادار کردند تا بر پاد یانوش سخن بگوید. یانوش به ۲۰ سال زندان در گولاگ دادباخته شد.
در اردوگاه گولاگ در سکااستان (سیبری )، یانوش با یک هندازگر ( مهندس ) تیزرو (مترو ) آمریکایی به نام آقای اسمیت، یک کشنده بی روح روس به نام والکا، با آشپز گروه که هنرمند نیز هست به نام توماس، یک لهستانی شب کور به نام کازیک، یک کشیش لیتوانیایی به نام ووس، و یک حسابدار یوگوسلاو به نام زوران آشنا میشود. خانباروف ، یانوش را از نقشه گریز خود آگاه میکند. راه گریز او از جنوب و گذشتن از دریاچه بایکال سازماندهی شده بود.
سکااُستان که سیبری می خوانندش سرزمین ایرانی در روزگار باستان بوده است .