جشن دیگان / جشن خرم روز

پس از گذراندن شب بس تاریک و دراز آن گاه که خورشید اهورایی از ورای کوه ها رخ تابنده ی خویش را نمایان ساخت و امید دوباره در دل آدمی هستی یافت ، روزی بس ارزشمند در نگاه ایرانیان باستان گردید . نخستین روز زمستان را ، دی روز ، اورمزد روز یا خرم روز می نامند که برابر با نخستین جشن دیگان در ماه دی می باشد . دیگان از جشن های ارزشی در ایران باستان می باشد ، دی از پاژنام های خداوند یکتا بوده و ازآن جا که نام روز و ماه هم در یک زمان برابر می گشتند جشن بزرگ با نام ماه برگزار می کردند .

جشن دیگان در ۱ دی نخستین جشن ماه دی می باشد .و این روز آغاز گر چله بزرگ زمستان می باشد . در ایران باستان روز نخست دی را روز زایش خورشید می دانستند ، زیرا از این روز به فردا ها خورشید در آسمان بیشتر خودنمایی می کرد و روز ها بلندتر شده وشب ها رو به کوتاهی می گرایید . زرتشتیان نیز روز زایش خورشید ،جشن خرم روز را بسیار ارزشمند دانسته و آن را « دی دادارجشن» می نامیدند .

آیین برگزاری جشن خرم روز

روز نخست از ماه دی که خرم روز نامندش ، از برای برخورد نام روز با نام ماه که نام خداوند بزرگ نیز بوده ، روزی بزرگ و پربار از آیین ها و برگزار های دینی و میهنی بوده ، در این روز همه ی مردم ، چه شاه و چه مردم همه جامه ای ساده بر تن می کردند تا با هم برابر و همسان باشند . در این روز کسی دستور نمی داد و کارها بر پایه خواسته خویشتن انجام می پذیرفت .

در این روز مردم هرگز باهم نمی جکنیدند و خونریزی و شکار پذبرفتنی نبود و به سختی از آن دوری میشد چرا که این روز در نزد مردم بسیار ارزشمند بود و روز برابری وبرادری و دادگری به شما می آمد . این جشن، جشن دیگان و جشن خرم روز است . جشنی که به نام اهورامزدا برگزار می گیرید و نوید بخش آغاز چله بزرگ زمستان بود .

جشن دیگان و آغاز چله بزرگ زمستان بر همه فرخنده وشادباشد .

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here